Serveis

residència per la gent gran

Què és el servei de Residència?

En el servei de residència oferim una llar per persones majors de 65 anys que necessiten acompanyament en el seu dia a dia i volen estar acompanyats les 24 hores, els 365 dies de l’any.

La Fundació Salarich-Calderer és un centre acreditat per la Generalitat de Catalunya. 

A qui va dirigida la llar per persones grans?

A la residència de la Fundació Salarich-Calderer obrim les portes a persones amb diferents circumstàncies i necessitats per oferir una llar adaptada amb totes les comoditats per viure-hi. Rebre l’atenció de professionals i voluntaris per fer-los una vida més còmoda, feliç i en companyia. 

El servei de residència està pensat per l’atenció de persones majors de 65 anys amb requeriments diversos. 

Disposem de mitjans tècnics i personal per atendre persones amb un grau d’autonomia limitat i que presenten dificultats per realitzar les activitats quotidianes amb facilitat. En alguns casos, viure en soledat pot representar un perill per la persona. 

La Fundació Salarich-Calderer proporciona unes instal·lacions adaptades, professionals i serveis que són molt difícils d’aconseguir a casa. 

Per garantir un perfecte estat de salut física i emocional, les instal·lacions de la residència estan totalment adaptades a les necessitats vitals d’aquelles persones que requereixen atenció i supervisió constant.

També som un recurs per persones que es veuen en circumstàncies sociofamiliars desfavorables. A causa de la falta d’una xarxa familiar o social que els sostingui o que no es veuen amb capacitat de viure sols i es requereix una ajuda amb substitució de la llar.

Els gericultors i gericultores, personal de la residència especialitzat en geriatria, disposen de qualificació en el sector i àmplia experiència per fer una vida més còmoda i agradable a residents. L’equip de la residència desenvolupa una tasca d’acompanyament i atenció a persones amb necessitats diverses, gent gran amb diferents graus de mobilitat i necessitats afectives diferents.

Què inclou el servei de la residència de la Fundació?

La Fundació Salarich-Calderer dóna l’oportunitat de decidir entre diferents prestacions de la residència; bàsiques i complementàries. Una possibilitat que no totes les residències de la gent gran ofereixen i permet que el servei sigui assequible per diferents pressupostos. 

El preu de la quota mensual de la residència, inclou les següents prestacions bàsiques: 

 1. Allotjament. Els residents disposen d’habitacions individuals o dobles. Aquestes estances permeten fer més acollidora l’estada a la residència dels usuaris. 
 2. Manutenció. El centre disposa de servei de cuina propi amb elaboració d’una dieta variada i amb aliments de proximitat.
 3. Bugaderia i repàs de roba. Els usuaris disposen de roba neta, planxada i desada a les habitacions diàriament. 
 4. Acolliment i convivència. Atenció personalitzada en les activitats de la vida diària i valoració continua dels hàbits d’autonomia.  Un cop l’usuari entra a la fundació, hi ha un període d’adaptació al centre i seguiment de cada usuari de forma integral. Es realitza una valoració de les necessitats de cada persona des de tots els àmbits, el mèdic, el social, de mobilitat, econòmic, etc. 
 5. Dinamització sociocultural. La fundació disposa d’activitats lúdiques per tots els gustos. 
 6. Infermeria i dispensari mèdic intern per una atenció mèdica i psicològica paral·lela a l’assistència sanitària garantida. Control i seguiment assistencial de cada usuari de la residència. Garantir l’assistència sanitària externa. 
 7. Servei de farmàcia. Administració i control de medicació. També s’ofereix la possibilitat d’adoptar teràpies alternatives com homeopatia i altres.   
 8. Fisioteràpia. Residència per la gent gran amb sala de fisioteràpia i rehabilitació, gimnàs adaptat.
 9. Higiene personal: inclou els productes d’higiene com el gel de bany i la crema hidratant.
 10. Suport social. El centre disposa d’una treballadora social per la tramitació d’ajudes.
 11. Atenció familiar adreçada a afavorir la mediació i les relacions de la família de l’usuari i el seu entorn. 

Els serveis complementaris de la residència estan molt ben valorats pels nostres residents. Són opcions que estan dins del centre i poden gaudir si així ho desitgen amb reserva prèvia. 

Està demostrat que tots els serveis complementaris de la residència ajuden als usuaris a passar una millor estada al centre.  

Es tracta d’activitats adicionals que milloren la qualitat de vida al centre i permeten oferir serveis esporàdics a les mateixes instal·lacions de la Fundació; la perruqueria i barberia per cuidar la imatge personal de l’usuari, fent que millori la seva autoestima. La podologia que vetlla pel seu benestar, o el transport adaptat, fent a l’usuari més independent.

 • Podologia
 • Perruqueria
 • Transport adaptat

Tots els residents poden accedir als serveis complementaris a les mateixes instal·lacions de la Fundació Salarich-Calderer amb cita prèvia i un cost pel servei. 

Valor de viure en una residència A PROP DEL CADÍ

Estar en una residència als peus del Cadí-Moixeró és un regal pel resident, tant per les instal·lacions exteriors de propietat com l’entorn del parc natural. L’aire pur que s’hi respira i la tranquil·litat de l’entorn natural, són l’essència de casa nostra que garanteix una millor qualitat de vida per tot ésser humà.

Disposem de 33 places públiques en concert amb el Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat i 49 places privades. Informació per tramitar la PEV (Prestació econòmica per persones amb dependència).

Unitat de Psicogeriatria de la Residència

La Residència disposa d’una unitat de psicogeriatria aportant un valor afegit. Aquest no és un servei del qual disposen tots els centres d’atenció a la gent gran.

A la unitat de psicogeriatria hi viuen persones amb demència i residents amb malalties mentals, casos concrets.
És un espai adreçat a persones que requereixen una atenció i tracte molt individualitzat. L’objectiu d’aquesta unitat és cobrir les necessitats dels residents i proporcionar un espai de confort i seguretat.
Les instal·lacions d’aquesta unitat consten d’una sala amb diversos espais separats per un codi d’accés. Es disposa d’infermeria, 2 lavabos, 5 habitacions dobles i 5 individuals pels usuaris que requereixen més atenció. Una sala de psicogeriatria amb un despatx per les gericultores amb visió directa a la sala.

Objectius específics de la unitat psicogeriàtrica:

 • Crear un entorn confortable
 • Evitar i minimitzar els riscos. Viure en un espai segur.
 • Atendre les seves necessitats de forma personalitzada.
 • Estimular amb activitats els residents i fomentar la socialització.
 • Mantenir el sentiment d’utilitat.
 • Interactuar i facilitar la comunicació. Fomentar la comunicació cuidador-usuari. Mantenint el mateix personal en aquesta unitat.
 • Crear un espai de relaxació i recuperació.

Centre de Dia per la gent gran

Què és un Centre de Dia?

El Centre de Dia de la Fundació Salarich-Calderer és un servei d’acompanyament i atenció diürna per persones grans que vulguin accedir a les instal·lacions del centre residencial, totalment adaptada a les necessitats del col·lectiu, proporcionant suport professional segons els trets individuals de cada persona i donant l’opció de participar en les accions d’entreteniment i lúdiques adaptades a les circumstàncies dels més grans. 

Es disposa de vàries opcions horàries d’ús del Centre de Dia per facilitar l’ajuda a les famílies, sempre de dilluns a divendres.

Qui pot accedir al Centre de Dia?

El Centre de Dia està pensat per majors de 65 anys amb necessitats d’estimulació, acompanyament i efecte humà, creant una rutina diària que afavoreix l’estat del benestar de les persones. 

Les portes del centre diürn estan obertes a tothom. El servei està preparat per acollir persones grans amb autonomia, però també és un recurs vàlid per persones amb un grau 1 de dependència. Gaudint d’aquesta opció l’usuari allarga el temps de permanència a casa i facilita l’adaptació a la Residència.

Actualment la Fundació Salarich-Calderer disposa de 20 places de centre de dia. D’aquestes, 10 places són subvencionades per mitjà d’una col·laboració econòmica pública que es pot tramitar a través del PEV, prestació econòmica per persones amb dependència amb l’ajuda de la treballadora social de la Fundació Salarich-Calderer.

Quins serveis inclou el Centre de Dia?

A la Fundació Salarich-Calderer els usuaris del Centre de Dia tenen el mateix tracte, atencions i avantatges que els usuaris residents sense incloure l’allotjament nocturn. 

El servei permet la participació en activitats lúdiques, utilitzar els serveis de manutenció i passar el temps lliure acompanyat de companys i també professionals que els donen suport. 

Els usuaris del Centre de Dia tenen accés a les instal·lacions comunes del centre, tant interiors com exteriors. 

Les prestacions bàsiques del Centre de Dia de la Fundació Salarich-Calderer estan incloses en la quota mensual de l’usuari i són les següents:  

 1. Acolliment i convivència.
 2. Manutenció.
 3. Atenció personal en les activitats de la vida diària i higiene personal.
 4. Readaptació funcional i social. Recuperació dels hàbits d’autonomia.
 5. Suport personal, social i familiar.
 6. Seguiment i prevenció de les alteracions de la salut.

Valor d’un centre diürn d’atenció a la gent gran

El Centre de Dia de la Fundació Salarich-Calderer dóna l’oportunitat als usuaris d’utilitzar prestacions com el transport adaptat, la perruqueria i barberia o podologia en el mateix centre, evitant desplaçaments innecessaris i treballant aspectes com la independència, la seguretat en un mateix i la satisfacció personal, facilitant la cura del seu aspecte.


Atenció domiciliària

Què és l’Atenció al Domicili de la Fundació Salarich-Calderer?

El servei d’Atenció al Domicili ofereix una ajuda en la neteja del domicili i l’assistència d’atenció a les persones, a casa seva. 

L’atenció al domicili és una prestació disponible de dilluns a divendres. 

Mitjançant el servei d’atenció al domicili s’aconsegueix que la persona mantingui les seves habilitats i hàbits per tenir una vida autònoma a casa.

La neteja de l’habitatge fa que les persones grans tinguin casa seva en perfectes condicions de neteja i manteniment, un espai agradable i acollidor on s’hi sentin a gust. Volem aconseguir que l’immoble mantingui les màximes condicions d’ordre i higiene i la persona pugui viure a casa seva amb més comoditat.

La Fundació Salarich-Calderer treballa amb els serveis socials municipals coordinadament per tal d’oferir preus socials en compensació al servei de neteja per tota la població que ho necessiti.

L’Atenció al Domicili és un servei acreditat per la Generalitat de Catalunya i pels serveis destinats a les persones grans es pot tramitar l’ajuda econòmica del PEV que s’atorga segons el nivell de dependència de la persona i es tramita a través de la treballadora social de la fundació. 

A qui va dirigida l’Atenció al Domicili?

El servei d’Atenció al Domicili està dirigit a persones de totes les franges d’edat que per motius físics, psíquics i socials tinguin dificultat de mobilitat o falta d’autonomia, impediments per desenvolupar les activitats de la vida diària o amb problemàtiques familiars especials.

El sol·licitant de l’atenció domiciliària ha de viure a Bagà i Terradelles, Guardiola de Berguedà o La Pobla de Lillet. 

Què inclou el servei d’Atenció Domiciliària?

En l’atenció directa a la persona s’inclou:

 • Funcions d’higiene corporal, ajuda psicomotriu, control de l’alimentació i control de la medicació.
 • Revisió i valoració del domicili; estat d’ordre i manteniment de la llar, tasques de la compra, preparació d’aliments o ajuda en l’administració econòmica de la casa.
 • Relació amb l’exterior; acompanyament i suport en gestions administratives domèstiques, acompanyament en activitats lúdiques i d’esbarjo per afavorir la relació amb la família, amics i veïns, transport i acompanyament a visites mèdiques, etc. 

L’Atenció Domiciliària pot centrar-se en la neteja de domicilis particulars, escales i comunitats de veïns, empreses, locals comercials i edificis públics. Es contracta per hores i freqüència. Pot ser un servei periòdic o puntual. 

Àpats a domicili:  Es proporciona un àpat complet i equilibrat, revisat i pautat per una dietista. Aquesta opció té variants, l’usuari pot anar a buscar l’àpat a la fundació o s’entrega el menjar a casa

Valor de la Fundació en l’opció d’atenció al domicili

La Fundació Salarich-Calderer fa un servei a la comunitat no només a les persones que tenen un grau de dependència més profund, sinó que cuiden de persones encara autònomes que poden viure al seu domicili però necessiten una ajuda per estar còmodes i sentir-se valorats. 

El servei d’Atenció al Domicili pretén estar a prop de les famílies i encarregar-se de fer una feina feixuga i fer més fàcil el dia a dia. 

Alguns dels usuaris del servei són persones d’edat avançada que només busquen un suport per fer algunes de les tasques quotidianes. Les visites setmanals del servei permeten fer seguiment de l’estat de benestar de les persones grans que, de vegades, passen moltes hores en soledat en l’etapa de la vellesa.  

Viure en un espai net i acollidor beneficia a la salut emocional de la persona i en conseqüència, al seu benestar general. La Fundació Salarich-Calderer vetlla per evitar que la provisió d’aliments i la preparació d’àpats al domicili de les persones grans no representi un problema de desequilibri nutricional.


Transport adaptat

Què és el servei de Transport de la fundació?

La fundació disposa d’un vehicle adaptat amb capacitat per dues cadires de rodes. El cotxe de transport adaptat disposa de graó lateral per facilitar l’accés a les persones amb dificultats de mobilitat i una plataforma elevadora que permet l’accés amb cadira de rodes per la part posterior del vehicle.

Qui pot utilitzar el servei de Transport Adaptat? 

Les persones amb mobilitat reduïda que necessiten un transport adaptat per desplaçar-se amb cotxe en activitats com:  

 • Visites mèdiques
 • Anar al dentista
 • Activitats de lleure
 • Situacions personals que no es pugui utilitzar un vehicle convencional.

Poden fer ús del servei de transport adaptat tant els usuaris del centre, com els veïns/es de Bagà, Guardiola de Berguedà i La Pobla de Lillet amb dificultat de mobilitat. 

Què inclou el servei? 

 • Transport des de la fundació i/o domicili fins al lloc de destí.
 • Acompanyament per part d’un professional. 

Valor afegit de disposar de vehicle adaptat a la Fundació Salarich-Calderer.

Les persones grans que viuen a la residència o utilitzen el servei de centre de dia, així com veïnes i veïns dels municipis de l’Alt Berguedà amb dificultats de mobilitat tenen major independència i comoditat a l’hora de viatjar. Poden utilitzar el transport adaptat per motius lúdics o cites mèdiques. 


FisioterÀpia i lloguer d’ajudes tècniques

Què és el servei de Fisioteràpia i Ajudes Tècniques? 

En el servei de fisioteràpia de la Fundació Salarich-Calderer es fan tractaments terapèutics, de rehabilitació o de manteniment; assessorament i prevenció (lesions, caigudes). L’equip de fisioterapeutes fa una valoració individualitzada i prescriu el tractament més adient en cada cas.

En el servei de lloguer d’ajudes tècniques es disposa d’un seguit de material per donar suport en moments de dificultat per a la realització de la marxa i per a facilitar les transferències. Disposem de crosses, caminadors, cadires de rodes, elevadors pel lavabo…. L’equip de fisioterapeutes assessora i ajuda a fer-ne un ús adequat per tal de facilitar l’autonomia en el dia a dia.

A qui va dirigit? 

El servei de fisioteràpia està obert a veïns/es de l’Alt Berguedà amb molèsties o afeccions de diversos orígens (musculars, osteoarticulars, vasculars, urogenitals, etc.).

S’ofereixen sessions de fisioteràpia individuals i personalitzades segons la valoració del professional, en hores convingudes.

El lloguer d’ajudes tècniques està pensat per persones que tinguin dificultats de mobilitat i necessitin material de suport. És un servei per a situacions d’urgència i per un temps determinat.

Què inclou el servei?

 • Sessions individuals de fisioteràpia de 60 minuts de durada.
 • Lloguer d’ajudes tècniques per a un temps màxim de 3 mesos amb opció de renovació. Assessorament en l’ús del material.

Valor de l’àrea de fisioteràpia a la residència de Bagà

L’equip de fisioterapeutes especialitzat fa una valoració individualitzada de les necessitats per definir cada tractament.

S’ofereix un assessorament personalitzat a l’usuari per fer un ús adequat dels materials prestats. L’objectiu és fer més fàcil el dia a dia de les persones i per això es fa un seguiment de cada cas.

Es disposa d’un gimnàs de rehabilitació amb equipament especialitzat.

També hi ha la possibilitat de rebre les sessions de fisioteràpia al domicili en aquells casos que sigui necessari (ens podem desplaçar pels veïns/es de Bagà, Terradelles, Guardiola de Berguedà i La Pobla de Lillet).